Se över huset i sommar

Våren och sommaren kan verka avlägsna i vissa delar av landet, men det är bara några månader kvar tills vi kan ta del av de underbara vårmånaderna igen. Vi har sammanställt en lista med saker du bör gå igenom på ditt hus efter den långa vintern.

Taket

Våren är en lämplig tid för att undersöka taket efter vinterns påfrestningar. Kontrollera att alla tegelpannor ligger rätt och att det inte finns några skador. Du kan lyfta på någon platta för att se att allt ser bra ut under. När du har gjort detta kan du passa på att rengöra taket, ta bort eventuell mossa och reparera eventuella läckor.

Utöver att undersöka taket och rengöra det kan du också kontrollera takets isolering för att säkerställa att det finns tillräckligt med isoleringsmaterial för att hålla huset varmt. Du kan också se till att takfoten och taknocken är i gott skick genom att inspektera dem noggrant.

Fönster och dörrar

Gå runt huset och kontrollera alla fönster och dörrar för att se till att de är täta och att det inte finns några sprickor eller skador. Byt ut eventuella trasiga fönster eller dörrar för att hålla värmen inne och kalla vindar ute. Om du har märkt att det varit extra kallt inomhus under vintern kan det vara dags att byta ut tätningslisterna. Ordentliga tätningslister är ett effektivt sätt att hålla värmen inne när elen är dyr.

När du undersöker fönster och dörrar kan du också se till att ventilationsluckor och ventilationsgaller är rena och fungerar som de ska. Du kan också kontrollera att alla handtag och lås fungerar korrekt, samt byta ut tätningslister som är slitna eller skadade.

Hängrännor

Att regelbundet inspektera sina hängrännor är en nödvändighet för att undvika stopp. Om du får stopp i dina stuprör/hängrännor ökar risken för att fukt tränger in i huset. Du kan rengöra dem antingen med specialborstar på stång eller med spade och en liten hink.

Utöver att rengöra hängrännorna kan du också se till att stuprören är rena och att de leder bort vattnet från huset på ett effektivt sätt. Du kan också kontrollera att hängrännorna inte är buckliga eller skadade på något sätt, vilket kan påverka deras funktion.

Fasaden

Rengöring av fasaden kan kännas som en stor uppgift och kan verka överdrivet att göra varje år. Men om du vill ha en fasad som håller länge är det viktigt att spola av huset varje år på våren eftersom både damm och pollen kan orsaka ökat slitage. Använd en vattenslang istället för högtryckstvätt och spola försiktigt för att undvika att vatten tränger in i väggen. Slutet av våren är också en lämplig tidpunkt för att måla fasaden om det behövs.

När du rengör fasaden kan du också se till att takfotsbrädor och vindskivor är i gott skick. Du kan också kontrollera fasadens fogar och tätningar för att se till att det inte finns några sprickor eller skador som kan leda till fuktproblem.

Altanen

Både altanen och balkongen behöver sopas av under våren. Töm vinterns krukplanteringar och plantera härliga vårblommor. Tvätta altanen helst med såpa och vatten eftersom det ofta bildas mycket skräp efter snö och regn. Ta fram utemöblerna och gör rent dem. Sätt fram kuddar och plädar för att skapa en mysig atmosfär.

Förutom att rengöra altanen och balkongen kan du också inspektera trallbrädorna och byta ut eventuella bräder som är skadade eller ruttna. Du kan också se till att altanens räcken och staket är i gott skick och att de sitter fast ordentligt.

Trädgården

På våren kan du plantera nya växter i trädgården. Se till att sätta dig in i vilka växter som ska beskäras när och hur. Det kan göra stor skillnad på hur växterna tar sig under sommaren beroende på om du har trimmat dem rätt eller inte under våren. Ett tips är att börja med att klippa ner och ta bort växter som växer för nära marken för att undvika skador och minimera fuktansamling. En välplanerad trädgård kan bidra till att förbättra luftkvaliteten runt huset och ge en trevlig plats att koppla av på under sommaren.

Förutom att plantera nya växter kan du också se till att beskära befintliga växter på rätt sätt för att främja tillväxt och blomning. Du kan också göra en plan för bevattning av trädgården under sommaren och se till att alla bevattningssystem fungerar korrekt.

Dränering

Om du behöver dränera ditt hus, så är våren en lämplig tidpunkt att göra det. Om det handlar om en omdränering kan du genomföra det året runt om vädret tillåter, men det är bäst att vänta tills tjälen har släppt för att undvika skador på det nya fuktskyddet vid återfyllnad. En väl fungerande dränering kan bidra till att skydda huset mot fukt- och mögelskador och förlänga dess livslängd.

Genom att följa dessa tips kan du förbereda ditt hus inför sommaren och hålla det i gott skick år efter år. Så ta dig tid att gå igenom huset när våren kommer, så kan du njuta av en bekymmersfri och härlig sommar hemma!